Kristalleşme Nedir | Ansiklopedik Bilgi |
Kristalleşme Nedir,Metalürji,Maden ve alaşımların soğukta şekil değiştirmesi, billur yapılarında da bir değişime yol açar; bu, «işlem sertliği» denilen olaydır, işlem sertliği uygulanmış bir ürünün tavlanması sırasında, yeniden kristalleşme başlangıcı denilen belirli bir sıcaklıktan itibaren, ürünün bozulma yapısında billur çekirdekleri görülür.
Eğer sıcaklık artırılır veya işlem süresi uzatılırsa, daha kararlı bir yapıda, yeni bir atom düzeni cilan yeni billurlar meydana gelir ve işlem sertliğindeki yapının bozuklukları tamamen ortadan kaybolur.
Alaşımın yapısı, içinde bazı yabancı maddelerin bulunması, sıcaklığın artma hızı, işlem süresi, işlem sertliği oranı gibi sebepler yüzünden yeniden kristalleşme olayının gelişimi değişir.
Mesela demirin yeniden kristalleşme sıcaklığı 450°C civarındadır; halbuki kalay, kurşun ve kadmiyum’unki çevre sıcaklığına yakındır.
Bileşimdeki yabancı maddeler de kristalleşme sıcaklığını etkiler: normal saflıktaki gümüş 200°C’ın üstünde yeniden kristalleşir, halbuki çok saf gümüşün yeniden kristalleşme sıcaklığı 0°C kadardır.
Katkıların veya yabancı maddelerin bu etkisinden sanayide bakır üretiminde faydalanılır; çok az miktarda kadmiyum, gümüş veya zirkonyum katılarak, işlem sertliğinde, sınai bakırın 300° veya 400°C sıcaklığa kadar mekanik özelliklerini koruması sağlanır; halbuki saf bakır 200°C’ta yeniden kristalleşir.