Kutsal Savaşlar | Tarih Bilgileri |
Kutsal Savaşlar Amphiktyon’ların Delphoi tapınağının haklarını savunmak için açtığı savaşlar.
Kutsal savaşlar, aslında, Phokis’liler ve onlara düşman halkların (özellikle Thebai’liler ve Tesalyalılar) desteklediği rahipler arasında, Apollon tapmağına hâkim olmak için yapılan savaşlardır.
Birinci Kutsal savaş’ta tesalyalı Aleudes’ler Atina ve Sikyone’nin yardımıyle kutsal şehri, Phokis’lilerin Krissa şehrinin vesayetinden kurtardılar ve Krissa’yı yıktılar (M.ö. 500).
ikinci Kutsal savaş’ta (M.ö. 448 – 447) tapınağı ele geçiren Phokis’liler, Ispartalılar tarafından püskürtüldü ve Perikles tarafından tekrar kendi ülkelerine yerleştirildi.
Üçüncü Kutsal savaş (M.ö. 356 – 346), amphiktyon’ların, Thebai’liler ve Tesalyalıların kışkırtmasıyla, İsparta ve Atina’ya bağlı olan phokis’li şefleri dinsizlikle suçlamalarından doğdu.
Philomelos (öl. 355), Onomarkhos (353’te öldürüldü), Phayllos (öl. 352) gibi Apollon tapınağının hâzinelerinden yararlanan büyük kumandanların yönettiği Phokis’liler komşu halklara kafa tuttular.
Phokis’lilerin Tesalya’ya müdahalesi, Atina ile yaptığı barış müzakeresinden yararlanan Makedonyalı Philippos II nin, Phokis’i fethetmesiyle (346) sonuçlandı.
Amphiktyonlar, Phokis’in iki tahtını Philippoi’ye, dine karşı suç işleyenlerle onların suç ortaklarını sürgüne gönderdiler; Phokis şehirleri yıkıldı; bu şehirlerin elli evden az köylere dağılmak zorunda bırakılan halkı, tanrıdan çaldıkları 10 000 altını geri vermeye başladılar.
Amphiktyon’ların, Amphissa’yı ele geçirmek için düzenledikleri sefer Dördüncü Kutsal savaş sayılabilir; bu savaşı Thebai’liler ve Atinalılar desteklemişti.
M.ö. 339 eylülünde Philippos II kumandasında girişilen bu sefer, Makedonya kralına, kendisine denizlerde kafa tutan Atinalıları karada yakalama imkânı verdi.