Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Ludovico Ariosto Kimdir | Biyografi |

Ludovico Ariosto Biyografi,Ludovico ariosto biografia,Ludovico Ariosto Kimdir İtalyan şairi (Reggio Emilia 1474-Ferrara 1533).

Ludovico Ariosto Hayatı

Soylu bir ailedendi.

Ercole I d’Este’nin hizmetinde olan babası ölünce, dokuz kardeşine bakabilmek için, Ercole Fin oğlu kardinal ippolito d’Este’nin hizmetine girdi (1503).

Kardinalin Canossa valisi, elçisi, habercisi, yol ve savaş arkadaşı oldu.

Satire (1534) adlı eserinde, durumundan yakınır.

Aldığı parayı az bulduğu için, Buda başpiskoposluğuna tayin edilen Kardinal ile Macaristan’a gitmedi (1517).

Yeni Este dükü Alfonso’nun hizmetine girdi ve Garfagnana valisi oldu, özlediği sessiz hayata 1525’te kavuştu ve Ferrara’da, sonradan karısı olan Alessandra Benucci Strozzi ile yaşadı.

Kültüre tutkun, düşünmeye meraklı, hayali engin olan bu ince şairin duygulu mizacı, yazdığı yedi satire’de (1517-1525) kendini gösterir: ıvır zıvır işlerle uğraşmaktan duyduğu üzüntüleri yansıtan bu yedi satire’de, dost ve akrabalarına, içli dışlı ve tatlı bir eda ile seslenir.

Bu da satire’lerine samimi birer mektup havası vermektedir.

Ariosto, önce nesir, sonra on bir heceli mısralarla manzum olarak altı komedi yazdı.

Plautus ile Terentius’u örnek alarak yazılmış olan La Cassaria {Çekmece, 1508), I Suppositi (Düzme Kişiler, 1509), çağdaş toplum içinde bir sihirbazı ele alan II Negromante (Ruh Çağırıcı, 1520), pek büyük değeri olmayan La Lena (Çöpçatan, 1529) ile I Studenti (öğrenciler); bir de, ölümünden sonra kardeşi Gabriele tarafından tamamlanarak yayımlanan La Scolastica (Skolastik).

Ariosto içli şiirler, kıtalar, odlar, madrigaller de yazdı.

Fakat asıl şöhretini 1506’da yazmağa başlayarak ancak 1516’da yayımladığı Orlarıdo Furioso (öfkeli Orlando) şiirine borçludur.

Daha sonra üzerinde değişiklikler yaptığı bu şiirde, Boiardo’nun yarattığı şövalyelik dünyası en yüksek noktasına ulaşır.

Bu eser, yazarın üslûbu, güler yüzlü hayal gücü, ince alayı, tabiat ve hayalî aşk tasvirleri, olağanüstü entrikalarının bolluğu ile Rönesans döneminin en kusursuz ve en olgun bir şaheseridir.

Bir yanıt yazın