Makarios Kimdir,Hayatı | Biyografi |
Makarios Kimdir,(1913 – 1977) Kıbrıslı Rum din ve devlet adamı.
Makarios Hayatı
13 Yaşında Kykko manastırına verildi; lise öğrenimini Lefkoşe’de yaptıktan sonra fahrî papaz yardımcısı oldu (1938); Atina üniversitesine girerek ilâhiyat ve hukuk okudu.
1946’da papaz olunca rumca «kutsal» anlamına gelen Makarios adını aldı.
İlâhiyat öğrenimine Amerika’da Boston üniversitesinde devam etti.
Kıbrıs’taki dört piskoposluktan biri olan Kition (Larnaka ve Limasol bölgeleri) piskoposluğuna seçildiği için, öğrenimini bitirmeden Kıbrıs’a döndü (1948).
Siyasetle de uğraşarak Kıbrıs’ı Yunanistan’a katma amacını güden Enosis çalışmalarına önderlik etti.
Bu gayretinin sonucu olarak Kıbrıs başpiskoposluğuna seçildi (ekim 1950); Makarios III adını aldı.
Adanın Yunanistan’a katılmasını gerçekleştireceğine yemin etti; eoka yeraltı teşkilâtının kurulması amacıyla yunanlı albay Grivas’ı davet etti ve onunla işbirliği yaptı (1965).
Başlayan, tedhiş hareketleri sebebiyle, o tarihte adanın yönetimini elinde tutan İngiltere tarafından, Seyşel adalarına sürgün edildi (1956); ertesi yıl Kıbrıs’a dönmemesi kaydıyla serbest bırakıldı ve Atina’ya yerleşti.
Kıbrıs konusunun Birleşmiş Milletlerde ele alındığı toplantılara, rum toplumu temsilcisi olarak katıldı (1957-1958).
Türkiye’nin, İngiltere ve Yunanistan ile birlikte taraf olduğu Zürich ve Londra görüşmelerinde de Kıbrıslı Rumları temsil etti ve yapılan antlaşmaları imzaladı (1959).
Kıbrıs’a dönünce rum toplumunun oylarıyla bağımsız Kıbrıs cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.
1963’te Kıbrıs anayasasının türk toplumuna tanıdığı hakların, devlet düzeninin işlemesine engel olduğunu ileri sürdü; bu sebeple anayasanın değiştirileceğini ilân etti.
Türk toplumunun bu değişikliğe karşı çıkması üzerine, aralık 1963’te, Lefkoşe’de Rumlar, Türklere karşı bir katliam teşebbüsünde bulundular.
Türkiye’nin, teminatçı devlet olarak askerî güç kullanması üzerine, iki toplum arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesinde, Türklerin isteklerinin değil, Rumlar tarafından yapılması mümkün olanların yerine getirilmesi prensibini benimsedi (1968).
Rum toplumu tarafından ikinci defa cumhurbaskanlığına serildi (şubat 1968).