Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Meclisi Valayı Ahkamı Adliye Nedir,Görevleri | Osmanlı |

Meclisi Valayı Ahkamı Adliye Nedir,Mahmud II tarafından girişilen yenilik hareketlerinin gerektirdiği hukuki metinleri hazırlamak, bazı danışma görevlerini yerine getirmek ve memurların yargılanmasına ilişkin işlere bakmakla görevli bir yüksek kurul.

Meclisi Valayı Ahkamı Adliye Nedir

Meclisi Valayı Ahkamı Adliye’nin Görevleri

Mahmud II, Osmanlı devletinin dini kurum ve geleneklerini muhafaza etmekle birlikte, Batı’daki örneklerden hareket ederek yeni mülki ve askeri kurumlar getiriyordu.

Yeni teşkilâtın gerektirdiği tüzükleri hazırlamak üzere de Meclisi Vâlâyı Ahkâmı Adliye kurulu meydana getirildi.

Bu kurul, hukuki metinleri hazırlıyor, danışma görevini de yerine getiriyor, öte yandan sınırlı da olsa, yargı faaliyetinde bulunuyordu.

Görevlerinin çokluğu sebebiyle 1854’te Meclisi Âlii Tanzimat kurularak, bazı görevler bu yeni meclise verildi; eskisinin adı da Meclisi Ahkâmı Adliye oldu.

Ancak, 1861’de, her iki meclis birleştirildi ve Meclisi Vâlâyı Ahkâmı Adliye tekrar ortaya çıktı.

Bu yüksek kurulun mülkî ve mali işlerle ilgilenen İdarî, yeni kanun ve tüzüklerin incelenmesi ve hazırlığıyla ilgilenen Tanzimat, bazı davalara bakan Adli kısımları vardı.

1868’de bünyesindeki çok yönlülük sebebiyle, zorunlu olarak Divanı Ahkâmı Adliye ve Şûrayı Devlet olmak üezere ikiye ayrıldı.

Bu suretle meclisin idari yönüyle adli yönü ayrı kurullara verilerek Türkiye’de İdari yargı organının ilk adımları atıldı.

Bir yanıt yazın