Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Genel

Melik Üs Salih Kimdir,Hayatı | Biyografi,Tarih |

Melik Üs Salih El-Kâmil Muhammed’in oğlu. Annesi sudanlı bir esirdi.

Babasının Suriye seferi sırasında Mısır’da saltanat naibi olarak kaldı (1228).

Veliahtlık yüzünden babasıyla arası açılınca, Suriye’ye gönderilen kuvvetlerin başına geçirilerek naiplikten uzaklaştırıldı, fakat Hasankeyf kalesini alınca (1232) doğu ülkelerine veliaht oldu.

Amid kalesini Selçuklulara karşı korudu; Elcezire şehirlerini ele geçirdi.

Sonra da Selçuklulardan kaçan Harizmlileri çevresine toplayarak Sincar ve Nusaybin’i aldı.

Rahba kuşatması sırasında babasının ölüm haberini alınca kuşatmayı kaldırdı; fakat Harizmliler ayaklandılar, öte yandan selçuklu sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev II, Âmid’i almak istedi ve Eyyub’un elindeki şehirleri daha ele geçirmeden, eyyubî melikleri arasında dağıttı.

Eyyub bu karışık ve tehlikeli durumdan yılmadı ve Gıyaseddin’in kuvvetlerini yenilgiye uğrattı; bir süre sonra da Şam’ı elde etti.

Bu sırada Melikülâdil II yönetiminden memnun olmayan Eyyubî emîrleri, Eyyub’u Mısır’ı almaya zorladılar.

Bunun üzerine oğlunu Şam’da bırakarak yala çıkan Eyyub, Kerek melikinin Melikülâdil ile anlaşması ve Baalbek ve Hims meliklerinin Şam’ı kuşatmaları üzerine zor bir durumda kaldı; esir düşerek, memlûklarla birlikte Kerek’e gönderildi. Fakat Kerek meliki Davud tarafından hapisten çıkarıldı.

Eyyub, Davud ile işbirliği yaparak Fevvare’de Melikülâdil’i yendi ve onun öldürülmesi üzerine Kahire’ye gelerek eyyubî tahtına geçti (1239); halk tarafından sevinçle karşılandı.

Eyyub ilk iş olarak Said Araplarının isyanını bastırdı; Gazze ile Askalan arasında yaptığı savaşta Frankları yendi.

Hıristiyanlarla müttefiklerine karşı kuvvetli bir ordu hazırlayarak, öncü kuvvetlerinin başına Memlûk devletinin kurucularından Rükneddin Baybars’ı getirdi.

Frank ve Kıbrıslıların da bulunduğu ordusuyla Gazze’ye gelen Meliküssalih İsmail’i Harizmlilerin de yardımıyla Gazze önünde yendi (1244).

Şam ve Kudüs’ü eline geçirdi (1245).

Daha sonra Harizmlilerle arası açılan Eyyub, diğer eyyubî meliklerini de yanına alarak onları Mercussuffar’da yendi; sonra da 1247 yılında Suriye Franklarını yenilgiye uğratarak Askalan ve Taberiye’yi ele geçirdi.

Bu sıralarda Fransa kralı Louis IX Kudüs’ün alınması üzerine bir haçlı seferine çıkarak Dimyat’ı aldı (1249); fakat, yeni kurulan türk memlûk ordusu aldatıcı bir çekilmeyle Fransızları esir etti.

Louis IX’un esir olduğunu göremeyen Eyyub, Mansure’de öldü.

Eyyub’un düşüncesi Mısır, Filistin, Suriye ve Irak’ı içine alan ve Salâhaddin ile El-Kâmil’in yönetimine benzer bir devlet kurmaktı.

Türklerden ayrı bir memlûk topluluğu (Memaliki Bahriye) kurmakla kendi kuvvetini sağlamlaştırdı; fakat bu kuruluş sonradan sülâlesini yıktı.

Bir yanıt yazın