Menfis Şehri,Tarihi,Eserleri | Tarih Bilgileri |
Menfis Şehri,Aşağı Mısır’ın ilk nomu Aneb-Hetch’in başkenti.«Menfis» terimi, VI. sülâlenin ikinci kralı Pepi I tarafından yaptırılan «Piramit şehir»in mısır dilindeki adı olan Men-Nefru’nun (Pepi) yunanca telaffuzudur.
Yani, Menfis Aşağı Mısır’ın başkentinin en eski adı değildir; başkentin Menes (Merinari) zamanından beri adı An-bu-hec («beyaz duvarlar») idi.
Memfis – Mısır
Kurulduğu sırada krallığın başkenti, aynı zamanda da İdari ve askeri bir merkez olan şehir, delta başlangıcının biraz yukarısındaki konumu sayesinde Mısır’ın her iki yarısını gözaltında tutmaya imkân veriyordu.
Orta imparatorluk sırasında ilk Teb kralları, kendilerine daha güneyde, bugünkü Meydum köyü yakınında başka bir merkez kurdular.
Bununla birlikte Menfis önemli bir şehir haline geîdi; mahalli tanrısının (Ptah) tapınağı Heliopolis’teki tanrı Ra’nınki kadar etkiliydi.
Yeni imparatorluk dönemindeki Teb kralları, Teb’de oturdular.
Ama Ramses’ler Menfis’i geliştirmek ve ptah dinini yaymak için büyük çaba harcadılar.
Başlıca anıtları, Apis ve ptah tapınakları ile Serapion olan şehirde, kalabalık ve kozmopolit bir halk yaşıyordu; bazı semtler ve suk’lar dış ülkelerle (Kenan ülkesi, Suriye-Fenike, Hurri) ticarete ayrılmıştı.
Menfis yabancı hâkimiyeti sırasında er büyük yerli şehriydi, önce İskenderiye’nin kurulması, sonra Arapların istilâsı ve Fustat’ın (Eski Kahire) kurulmasıyla gerilemeye başladı.