Menkıbe Nedir,Özellikleri | Kültür,Sanat,Edebiyat |
Menkıbe Nedir,Tanınmış veya tarihe geçmiş kişilerin iyi ve yüce taraflarını anlatan hikaye.Menkıbe, bir toplumun kahraman bildiği bir şahıs hakkında, dilden dile anlatılan ve olağanüstü nitelik taşıyan hikaye anlamına gelir.
Bu hikayeler, gerçekte hiç geçmemiştir veya geçmiş bir olayın şekli değiştirmiş, abartılmış hali olabilir.
Halk, menkıbeleri çoğunlukla olmuş ve olabilir kabul eder.
Menkıbelerin Özellikleri
Bir şahıs hakkında söylenegelen menkıbeler zamanla birikir, çoğalır, bunların derlenip yayımlandığı kitaba menakıbname denir.
Konuları bakımından menkıbeler ikiye ayrılır
1. kahramanlık menkıbeleri.
2. din büyükleriyle ilgili menkıbeler.
Menkıbe kahramanları anlatılan davranışlarıyla topluma adalet, cesaret, başka insanlar için yaşama, sevgi, fedakârlık örnekleri verdikleri gibi, bir anda birkaç yerde bulunma, ateşte yanmama, hayata ve ölüme hükmetme, hayvanlara söz geçirme, tabiat olaylarını yaratma (istediği zaman yağmur, kar v.b. yağdırma, fırtına çıkarma v.b.), suları durdurma, ölüyü konuşturma, hastayı iyi etme, fena huyları iyiye çevirme gibi, tabiatüstü olayları da yaratarak insanüstü güçlerini ispat ederler.
Bu olaylara keramet adı verilir.
Menkıbelere konu olan kerametler ancak iman gücü ve Tanrı sevgisi sayesinde gerçekleşir ve halka, bu uluların yaptıklarının taklit edilemeyeceği, ancak seyredilip onlardan ibret alınacağı telkin edilir.