Muhabbet Kuşlarında Nezle Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Muhabbet Kuşlarında Nezle Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Muhabbet kuşunun aksırması, burnunda ve gözlerinde akıntının başlaması, nezlenin en açık belirtisidir.
Bu durum giderek kuşun burun deliklerinin tıkanmasına, solunum güçlüğü çekmesine sebep olur.
Eğer önlem kısa zamanda alınmazsa hastalık kafeste veya salmada bulunan diğer kuşlara da kolayca yayılarak daha büyük boyutlara ulaşabilir.
Muhabbet Kuşlarında Nezle Nedenleri
Üşütmeyle büyük bir bağlantısı olmakla birlikte mikrobik bir hastalıktır.
Soğukalgınlığını nedenleyen etkenler nezleye yol açabileceği gibi, nezle bir kuşun kafes içinde bulunmasıyla, onun göz, burun veya ağız akıntısından da diğer kuşlara geçmesi olasıdır.
Muhabbet Kuşlarında Nezle Tedavisi
İlk önlem olarak kuş diğerlerinden ayrılarak daha sıcak bir yere, tercihen bir “Hasta Kafesine” alınmalıdır.
Gözlerdeki çapaklar ve burundaki akıntı asitborikli suyla silinmelidir.
Muhabbet kuşu eğer soluk almada zorluk çekiyorsa, bir tüy parçası tuzlu suya batırılarak burun deliklerine sokulmalı ve tıkanıklık giderilmelidir.
Bu maksatla burun çevresine ve göz çevresine Sigmamycine merhemi sürülmeli, bu arada sık sık bakılarak burun tıkanıklığının giderilmesine çalışılmalıdır.
Gözdeki inatçı çapaklanmalarda % 10’luk Argycol damlatılması iyi sonuç verir.
Hastalık geçinceye kadar soğuk algınlığında olduğunca suyuna bir damla Terramiycine damlatılmalı, vitamince zengin besinlerle kuş güçlendirilmelidir.
Hastalık tümüyle geçtikten sonra, hasta kuşun bulunduğu kafes ve tüm kafes gereçleri sodalı sıcak sularla yıkanarak güneşte kurutulmalıdır.