Mülazemet Sistemi Nedir | Osmanlı Tarihi |
Mülazemet Sistemi Nedir,Osmanlı devletinde, Sahnı seman veya Sahnı Süleymaniye medreselerinden birinde yüksek öğrenim görerek icazet aldıktan sonra bir müderrisliğe tayin için sıra bekleyen danişmendlere verilen ad.
Osmanlı İlmiye Teşkilatında Mülazemet Sistemi
Önceleri yedi yıllık mülâzemet süresini dolduran danişmend rüus imtihanına girer, başarı gösterirse müderris olur, başarı gösteremez veya müderrislik istemezse kadı olabilirdi (25-500 akçe yevmiyeli kadılıklar vardı).
Kadılık veya müderrislik yapmak istemeyen mülâzimler askerî sınıfa geçerlerse yirmi bin akçelik zeamet sahibi olurlardı.
Anadolu’da görev almak isteyen adaylar, Anadolu kazaskerinin; Rumeli’de görev almak isteyenler, Rumeli kazaskerinin matlap veya mülâzemet defterine adlarını yazdırır, yedi yıllık bekleme süresi için sıraya girerlerdi.
Bu usule sonradan aldırılmaz oldu.
Şeyhülislâm ve kazaskerlerin belli mülâzemet kontenjanları vardı.
Hükümdarların cüluslarında, ilk sefere çıkışlarında, zaferlerinde ve şehzadelerin doğumunda bu kontenjan değişir; bu gibi durumlarda şeyhülislâmlar ve padişah hocaları, öğrenim derecesine bakmadan, yirmişer mülâzim kaydedebilirlerdi.
1598’den itibaren ilmiye teşkilâtı iyice bozuldu.
Voyvodolar ve subaşılar on bin akçe karşılığında mülâzemet satın alarak öğrenim görmeden kadı olmaya başladılar.
Vezir ve beylerbeyi çocuklarına, on dört-on beş yaşlarına gelince kanunla İstanbul rüusu verilmeye başlandı.
Bunlar, mülâzemet ve nevbete girmeden müderris olabiliyorlardı.