Nibelungen Destanı,Kısa Özeti | Tarih Bilgileri |
Nibelungen Destanı,1200’e doğru, Orta Yüksek Almanca ile yazılan ve iki bölümden (Siegfried’in ölümü ve Kriemhild’in öcü) meydana gelen alman destanı.
Nibelungen Destanı Kısa Özeti
Genç Siegfried, Worms’ta hüküm süren, burgond kralı Gunther’in kızkardeşi Kriemhild’e âşık olur.
Ama Siegfried’e, ancak Gunther’in İzlanda kraliçesi Brunhild ile evlenmesine yardım etmeye razı olursa Kriemhild ile evlenebileceği vaat edilir.
Siegfried’in yardımıyla Gunther üç karşılaşmada Brunhild’i yener.
Siegfried, Kriemhild ile evlenir; ama Brunhild’e, Gunther’in isteklerine boyun eğdirilmesi gerekmektedir; çünkü, Gunther ile evlenmiş olmakla beraber, Brunhild evlilik görevini yerine getirmeyi reddeder.
Siegfried gecenin karanlığından yararlanarak hileyle Brunhild’e boyun eğdirmeyi başarır.
Birkaç yıl sonra, iki kraliçe arasındaki çekişme baş gösterir: Kriemhild, Gunther’in karısı olmadan önce kendini Siegfried’e teslim etmesinden ötürü kibirli Brunhild’e sitem eder.
Sarsılan Brunhild’e çok sadık olan Hagen, öcünü alacağını vaat eder.
Kriemhild’den, Siegfried’in vücudunun en kolay yara alabilecek yerinin neresi olduğunu öğrenen Hagen, Siegfried’i bir av partisinde öldürür.
Siegfried’in katlinden öç almak amacıyla Kriemhild, hun kralı Etzel (Atilla) ile evlenmeyi kabul eder.
Kriemhild, Gunther ile savaşçılarını hun ülkesine çekmeyi başarır ve sıra ile Hunları, sonra Atilla’nın vasalı markgraf Rudiger’i ve Dietrich von Bern’in (Ostrogotların kralı Theodorich) adamlarını Gunther’in üstüne saldırtır.
Burgonların ordusundan geriye en son Hagen sağ kalır ve Kriemhild Siegfried’in kılıcıyla Hagen’in başını uçurur; kendisi de Kriemhild von Dietrich’in vasalı Hildebrand tarafından öldürülür.
Kökü VI. yy.a dayanan bu manzumede önce Rheinland’da yaşayan germen halkı Burgondların Hunlar tarafından kılıçtan geçirilmesi (436) anlatılıyordu.
Bu tarihî veriye, bir canavarı yenen, zengin bir hâzinesi olan ve kraliçe Brunhild’i elde eden Siegfried’in uydurma hikâyesi eklendi.
Frankların ülkesi, İskandinavya ve İzlanda’da bilinen efsane, Güney Almanya tarafından da benimsendi ve XII. yy.da bu ülkede kesin biçimini aldı.
Nibelungen’dan Wagner de büyük ölçüde yararlanmıştır.