Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Genel

Osmanlı Deniz Kuvvetleri | Ansiklopedik Bilgi |

Osmanlı deniz kuvvetlerine verilen isim,Osmanlı deniz kuvvetlerinin başında bulunan kişi kimdir,Osmanlı deniz kuvvetleri komutanı,Osmanlı deniz kuvvetlerinin temeli,Osmanlı deniz donanması hakkında bilgi,Osmanlı denizciliğinin güçlenmesi üzere Akdeniz’de Latinler’e karşı münferid leventlik yapan ünlü denizcilerin devlet hizmetine alındıktan sonra daha da arttı.

İlk Osmanlı tersanesinin Karamürsel’de olduğu, Karasi Beyliği’nin alınmasından sonra Edincik ve İzmit’teki tersanelerden yararlandığı bilinmektedir.

Fakat Osmanlılar’ın asıl büyük tersanesi Rumeli’de alınan toprakların korunmasında, Çanakkale Boğazı’nı ve Marmara’yı Düşman saldırısından korumak için Yıldırım Beyezid döneminde Gelibolu’da kurulmuştur.

Öte yandan Menteşe, Aydın, ve Saruhan beyliklerinin Anadolu Birliğini içine alınmasından sonra Türkler,in Ege denizindeki leventlik faliyetleri devam etti.

İlk ciddi savaş Yıldırım beyazıd döneminde Çanakkale Bozğazı önlerinde meydana geldi.

Çoğu Ceneviz gemilerinden oluşan Latin gemileri mağlup olup Bozca adaya çekildiyse de daha sonra Venedik ve Rodos gemilerinin de katılımıyla güçlenen düşman donanması Çanakkale Boğazını geçerek İstanbul’a kadar gelmişlerdir.

Şehzade Musa Çelebi’ nin İstanbul muharası sırasında (1413) ve Çelebi Mehmet zamanında yapılan deniz savaşlarında Osmanlıların aleyhine sonuçlandı.

Hatta ikinci çarpışmada ilk büyük Türk türk denizcilerinden Çalı Bey şehit düştü.

Bu arada Venedik donanması da Büyük kayıplara uğramıştı.

2. Murad zamanında Karadeniz’de faaliyete başlayan Osmanlı donanmasının Trabzon – Rum İmparatorluğu’nu tehdit ettiğini ve vergiye bağladığı bilinmektedir.

İlk Osmanlı kaptan- ı deryası kabul edilen Battaloğlu Süleyman Bey zamanında gemi sayısı 350’ye ulaştı.

Osmanlı donanmasının Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de Büyük faaliyetlere başlaması 2. Mehmet zamanında gerçekleşti.

İstanbul2un fethinden sonra İki önemli boğaza sahip olan Osmanlılar denize daha da önem vermeye başladılar.

Öte yandan Türkleri Akdeniz den çıkarmak isteyen Venedikliler Batılı Büyük devletlerle işbirliği yaparak zaman zaman Çanakkale Boğazını kapatmak istediler.

Yıllarca süren Osmanlı-Venedik savaşları genellikle Osmanlıların lehine sonuçlanmıştır ve bu sırada Ege Denizindeki Birçok ada fetih edilerek Ege kıyıları, bu arada boğazlarda güvenceye alındı.

Türklerin Otranto’yu alarak İtalya’ya ayak basmaları Fatih zamanında gerçekleşti.

2. Beyazid’den itibaren Kemal Reis ve Burak Reis gibi Akdeniz’de leventlik yapan Ünlü Türk gemicileri devlet hizmetine alınarak donanma daha da güçlendirildi.

Yavuz Sultan Selim zamanında Barboros Hayrettin Paşa’nın desteklenmesi ve Kanuni zamanında devlete dahil edilmesi Osmanlı donanmasının gücünü bir kat daha artmasına sebep oldu.

Barboros ekolünden yetişen Turgut Reis Piyale ve Kılıç Ali Paşalar zamanında üstünlüğü devam eden Osmanlı deniz gücü XVI yüzyıl sonralarından itibaren zayıflamaya başladı.

Ertesi asırda da devletin gemi teknolojisini yeniliyememesi üzere hakimiyet Venediklilerin eline yeniden geçti.

Bunun en çarpıcı örneğini Fethi 16 yılda tamamlana bilen Girit kuşatmasında görülebilir.

XVIII. yüzyıl başında Mezomorta Hüseyin Paşa’nın Kaptan-ı Deryalığı sırasında yeni bir donanma kanunnamesi çıkartılarak gemi teknolojisinin degiştirilmesi kürekle giden gemilerin yerini yelkenli büyük kalyoların alması, denizlerde üstünlüğün tekrar Osmanlılara geçmesini sağladı.

Bir yanıt yazın