Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Osmanlıda Mimarlar,Hassa Mimarlar Teşkilatı | Osmanlı |

Osmanlıda Mimarlar,Eyalet mimarları, Osmanlı devletinde, İstanbul dışındaki mahallî yapı işlerini, özellikle sınır boylarındaki kalelerin onarımını yapan mimarlar.

(Bir kısmı ulufeli, bir kısmı tımarlıydı.)| Hassa mimarları, Osmanlı devletinde padişah adına yapılan binalarla devlet binalarının yapımında ve resmî Osmanlıda Mimarlarimar işlerinde çalışan mimarlardı.

Hassa Mimarlar Teşkilatı

Hassa mimarları, halife (veya kalfa) ve üstat olarak iki sınıfa ayrılır; her sınıfın mimarları, yine kendi aralarında kıdem ve liyakatlarına göre sıralanırdı.

Genel olarak, halifeler üstatlardan daha yüksek sayılırdı.

Hassa mimarları arasında müslüman olmayanlar da vardı.

Ocak içinde yükselme ve baş mevkilere tayinler, mimarbaşınm üstünde Divanı Hümayun tarafından veya sadrazamın emriyle yapılırdı.

Emekliye ayrılma, yine mimarbaşının arzıyla olurdu.

Hassa Mimarları ocağı dışındaki mimar, kalfa ve ustaların çalışabilmeleri, mimarbaşından, bir yeterlik belgesi almalarıyla mümkündü.

Sefer zamanlarında ordunun geçeceği yolların açılması veya onarımı, köprüler yapılması, konak yerlerinin düzenlenmesi, askere su sağlanması için kuyular açılması veya çeşmeler yapılması, kuşatılan şehir ve kalelerin çevresine «havale» denilen küçük hisarların yapımı da mimarbaşı veya hassa mimarlarından birinin başkanlığındaki ‘kuruluşun göreviydi.

Bu kuruluş ordudan önce yola çıkardı.

Bir yanıt yazın