Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Genel

Özerklik Nedir,Demokratik Özertlik

Özerklik nedir tarih,Özerklik alanı nedir,Özerklik etmek ne demek,Genişletilmiş özerklik nedir,Özerklik nedir federal,Özerklik Nedir,İlgili grupların kendi karar verme süreçlerinden sorumlu olmaları hali.

Esas olarak politik alanla ilgili bir terim olan özerklik (autonomy), başlangıçta, kendi yasalarıyla yönetilen bir topluluğu nitelemede kullanılırken, daha sonraları kişisel davranışlar alanına da uygulanmıştır.

Bu çerçevede özerklik, baskıya, dış dayatmalara direnen; boyun eğmek veya tabi olmak yerine kendi iradesiyle hareket etmek ve yabancılaşmaktan kurtulmak isteyen; tercih ya da seçme imkanı bulunan bir kişinin durumunu ifade etmektedir.

İngilizcede autonomy olarak ifade edilen bu kavram Yunanca Autonomos kelimesinden gelmektedir. “Nomos” Yunancada “kanun” anlamına ge-lir. Yani Autonomos birisinin kendi kuralını, yasasını kendisinin koyması anlamını içermektedir.

Demokratik Özertlik Nedir?

Demokratik özerklik, bir devlet çatısı altında siyasal egemenliğin değil ama yönetim yetkilerinin bir bölümünün yerel seçilmiş-temsili yapılara devredilmesidir.

Avrupa’da resmi açıdan tanınmış, özerklik dereceleri ve biçimleri birbirinden farklı birçok özerk bölge bulunuyor: Finlandiya’nın Aland Adaları, Danimarka’nın Faroe Adaları, İspanya’da Galiçya, Bask ve Katalunya’nın öne çıktığı ayrı özerklik dereceleri bulunan 17 ayrı bölge, 1707 yılından sonra ilk kez 1999 yılında kendi parlamentosunu seçen İskoçya, İtalya’da özerk konumu bulunan ülkenin vergi gelirleri açısından en zengin bölgesi Güney Tirol, Portekiz’de Azor Adaları ve Madeira, Belçika’da üniter devlet statüsünden federal sisteme geçilmesiyle tanınan ancak Valon ve Flamanlarla eşit statüde olmayan Alman Bölgesi, Moldovya’da Gagavuz bölgesi, Ukrayna’da Kırım.

Bir yanıt yazın