Pazarlı Höyüğü,Kale Kazısı | Tarihi Yapılar |
Pazarlı Höyüğü Pazarlı kasabasının 29 km güneybatısında; Alaca-Çorum yolunun doğusunda, Mustafaçelebi köyünün üzerinde höyük.
Türk Tarih kurumu adına H. Z. Koşay başkanlığında ilk araştırmalara 1937’de başlandı, ilk kazı 1938’de yapıldı.
Pazarlı Höyüğü – Kale Kazısı
1. Kalkolitik devir. tespit edilebilen en eski kültür katıdır. Külrengi bir toprak tabakasıyle öteki yerleşme katlarından ayrılır. Hamurları ot katkılı seramik ele geçirildi.
2. Bakır devri. Seramikler, Alişar’ın içi ve dışı kırmızı angoplu, Ahlatlıbelin benekli, siyah angoplu ve perdahlı, Alacahöyük’ün tırnak ile yapılmış çentikli tiplerini hatırlatır.
3. Hitit devri. Bakır devri yerleşmesinde olduğu gibi dağınık seramik parçaları bulundu. Yoğun bir yerleşme göstermez. Çanak çömlek monokromdur.
4. Frig katı. Kalkolitik devirden 2-3 bin yıllık bir aradan sonra Pazarlı’da ilk defa devamlı bir yerleşme olduğu, hâkim sınıfın tepede, halkın çevredeki arazide oturduğu tespit edildi.
Üç mimarî yapı katı vardır. En alt katın bir yangın geçirdiği anlaşıldı. İkinci yapı katı evleri, kale duvarlarının malzemesindendir. üçüncü evrede ise evler kale duvarının dışındadır.
Kule ve sur duvarları iç ve dış yüzleri işlendikten sonra içi küçük taşlarla doldurulmuştur. Üst kısımlarının kerpiç olduğu ileri sürülür. Pazarlı kalesi, Alişar. Gâvurkale, frig kalelerine benzer. Ayrıca kalede küçük taşlardan yapılmış kaldırım biçiminde merdivenli bir giriş vardır.