Ruhsatname Nedir,Ne Demek | Ansiklopedik Bilgi |
Ruhsatname Nedir,Ne Demek,Belli faaliyetlerde bulunabilmeleri veya kamu hizmet ve mallarından yararlanabilmeleri için kişilere, önceden tespit olunmuş bazı şartlara uygunluk kaydıyla idare tarafından verilen izin.
Ruhsat veya ruhsatname, herkesin yapamadığı, yararlanamadığı bir şeyi yapmak veya böyle bir şeyden yararlanabilmek iznidir.
Devlete, mahalli İdarelere, çeşitli meslek veya hizmet kuruluşlarına, yani idareye ruhsat verme yetkisi verilmiştir.
Bu yetkinin temeli idarenin zabıta görevidir.
Ruhsata tabi tutulan faaliyet ve yararlanmalarda, çok kere, sağlık, estetik, güvenlik ve İktisadi zabıta niteliği öngörülür, içkili yerler açılması, bazı meslek ve sanatların icrası, imar faaliyetinde bulunulabilmesi, madenlerin aranması ve işletilmesi konularında olduğu gibi.
Ruhsat, belli bir kişiye ilişkin olmakla beraber,sübjektif bir hak, özel hukuktakine benzer bir durum meydana getirmez.
Mesela, bir kişiye, kamuya ait bir yerden yararlanabilmesi için verilen bir ruhsat, medeni hukukun ayni haklarına, irtifaklarına benzemez.
Ruhsat sahibi, bu sebeple idareye karşı ayni bir hak iddiasında bulunamaz.
İdarenin icıai bir kararıyla verilen ruhsat, önceden belirlenmiş objektif bir hukuki statüye girmek anlamına gelir.
Objektif olan bu hukuki statünün, kişilere göre değişik şekillerde uygulanması mümkün değildir.
Mesela, imar mevzuatına uygun olarak belli yükseklikte’ bir bina yapımı için ruhsat alan bir kimsenin, aynı şartlar devam ettikçe, kendisine benzer durumdaki ruhsat sahiplerinden farklı işlem yapılmasını isteme hakkı yoktur.
Ruhsatın objektif niteliği, idare tarafından, yine kamu yararına uygun objektif şartlarla değiştirilebilmesi, geri alınması veya iptal edilmesi imkanını verir.
Böyle bir geri alma veya iptal, hukuka uygun olarak yapılsa bile, ilk verilen ruhsat yüzünden kişilerin uğradığı zararların tazmini gerekir.
Ruhsatın objektif niteliğinden çıkan bir sonuç da kanunların ruhsat verilmesi için aradığı şartların yerine getirilmesi halinde, kişilere bu ruhsatın verilmesinin zorunlu olmasıdır.
İdare, şartlara uygun ruhsat taleplerini reddederse, bu türlü bir ret karan İdari yargı merciine iptal olunur.
Ruhsat verilmesi, İdareye vergi cinsinden bir gelir sağlar.