Saki Nedir,Ne Demek | Ansiklopedik Bilgi |
Saki nedir tasavvuf,Saki nedir din kültürü,Saki nedir ne demektir,Saki nedir osmanlica,Saki Nedir,Saki Ne Demek,(ar. saky, sulama’dan saki).Esk. içki toplantısında kadeh sunan, içki dağıtan (kimse): Esti nesim-i nevbahar, açıldı güller subh-dem / Açsın bizim de gönlümüz saki meded sun cam-ı cem (Nef’i).
- Camlar şikest olmuş meyler dökülmüş / Sakiler meclisten çekmiş ayağı (Bayburtlu Zihni). Doldur ey saki, bu cem bezminde bir gün mey biter / Boş kalır fani kadehler tel susar hey hey biter (Şarkı).
- Su veren, dağıtan (kimse).
- Saki-i ecel, ölüm.
- Saki-i şeb, ay, mehtap.
- Edebiyat. Esk. Eskiden, meyhanelerde, özel toplantılarda, içkinin yasak olmadığı bazı tekkelerde içki, saki denen özel bir görevli tarafından dağıtılırdı. Bu görevi yapanlar, daha çok genç ve yakışıklı kimseler arasından seçilirdi. Meyhanelerde bu işi genellikle rum, ermeni veya kıpti gençler yapardı. Saki, sofranın çevresinde toplananlara sırayla içki dağıtırdı. «Mey sunma» denen bu içki dağıtımı, sürahiden bir kadehe konularak yapılırdı. Saki kavramı türk edebiyatına İran edebiyatından geçti. Divan şiirinde, sakileri, içkiyi ve içki dağıtımını öven manzumelere sakiname denirdi.
- Tasavvuf. insanın gönlüne Tanrı’nın nurunu, Tanrı sevgisini saçan kimse. Tanrı da bir yüce Saki’dir. Bektaşilere göre halife Ali, canlara birlik ve sevgi içkisini sunan sakii kevser’dir, cennette akan kutsal ırmağın tatlı suyunu dağıtan kimsedir, içkiyi yasaklayan tarikatlarda saki kavramı daha çok, müminlere Tanrı sevgisi aşılayan tanrısal bir kimse anlamında kullanılır.
- İçki.Saki,içinde yüzde 11 ila 17 alkol bulunan ve pirincin suni mayalanmasıyla elde edilen içki; Japonya’da çok kullanılır.(Genellikle yemekten önce sıcak olarak içilir.)