Sakkaroz Nedir | Ansiklopedik Bilgi |
Sakkaroz nedir biyoloji,Sakkaroz nedir ne işe yarar,Sakkaroz şurubu nedir,Sakkaroz Nedir,(fr. saccharose). Kim. Şekerkamışı veya şeker pancarından çıkarılan şekerin C12H22O11 bilimsel adı.
Sakaroz birçok bitkinin özsuyunda bulunur.
Sanayide çok saf olarak, şekerkamışı veya şeker pancarından elde edilir.
Suda büyük ’monoklinik prizmalar halinde billûrlaşan beyaz bir katıdır.
Alkolde az çözünür, eterde çözünmez.
160°C’a doğru ergir, camsı bir kütle halinde katılaşır (akide şekeri); daha yüksek sıcaklıkta karamela haline dönüşür. Çözeltisi, polarılmış ışığı sağa saptırır; şekerli bir sıvının derişikliği polarimetre veya sakarimetreyle belirlenebilir.
Sakaroz bir diholozittir; seyrettik asitlerin veya mayaların etkisiyle, bir molekül su alarak iki oz molekülüne bölünür: d-glikoz ve d-früktoz. d-früktoz levojirdir ve döndürme gücü, dekstrojir olan glikozun döndürme gücünden daha üstündür; bu yüzden şekerli sıvının yönü değişir ve bu hidrolize şekerin evirtimi denir.
Sakaroz Fehling ayıracını indirgemez, fakat evirtBilimselş şeker aynı ayıracı indirger.
Sakaroz osazonlar vermez.
Nitrik asit etkisiyle yükseltgenerek sakarik, mezotartarik ve oksalik asit meydana getirir.
Kireç, stronsiyan ve barit gibi bazlarla birleşerek sakarat’lar verir. Kireç, çözünmeyen bir monokalsiyum sakarat verir.
Bu özellik, pancar suyunun temizlenmesinde büyük bir önem taşır.
—Eczcılık . Eskiden antiseptik olarak pansumanlarda veya antitoksin olarak perfüzyonlarda kullanılan sakaroz veya beyaz şeker, sakarolelerin temel maddesidir.