Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Samuel Morse Kimdir,Hayatı,Çalışmaları | Ressamlar |

Samuel Morse Kimdir,(Samuel Finley Breese), Amerikalı ressam ve kendi adıyla tanınan elektrikli telgraf âletinin mucidi (Charlestown, Massachusets 1791 – New York 1872), Jedidiah Morse’un büyük oğlu.

Samuel Morse Kısaca Hayatı

Samuel Morse1810’da Yale üniversitesini bitirmeden önce fildişi üstüne minyatürler yapıyordu.

Başlangıçta ailesinin karşı koymasına rağmen, isteklerini kabul ettirerek, ressam Washington Allston ile birlikte çalışmak üzere 1811 haziranında İngiltere’ye gitti.

1815’te Amerika’ya dönünce, yalnız portre ressamlarının tutunabildiğini görüp bu alanda çalışmaya başladı.

Kasım 1825’te Amerikan Güzel Sanatlar akademisi müdürü John Trumbull’un yönetimine karşı çıkan öğrencilerin ve profesyonel ressamların önderliğini yaptı.

14 Ocak 1826’da Millî Güzel Sanatlar akademisinin (bugün Millî Resim akademisi) kurulmasında en büyük çabayı Morse gösterdi ve bu akademinin ilk müdürü oldu.

1845’e kadar bu görevde kaldı; 1861-1862 arasında, yalnız bir yıl için yeniden aynı görevi yüklendi.

18395da, New York City üniversitesi (Bugün New Yok üniverisitesi) resim ve heykel hocalığına getirildi.

Bu aralar, Morse’un telgraf üstüne çalışmaları ağır basmaya başladı ve 1837’den sonra yalnız bir tek portre yaptı.

Morse, bilimsel ve mekanik konularla ilgilenmeğe çok genç yaşta başlamıştı. 1829’dan sonra da tamamıyla elektrik konusuna yöneldi.

Samuel Morse Yaptığı Çalışmalar

New Haven’da, profesör Benjamin Silliman’ın laboratuvarına devam eden, ayrıca New York üniversitesinde Dana’nın elektromagnetizma üstüne verdiği dersleri izleyen Morse’un bu merakı, 1832 ekiminde Avrupa gezisinden dönerken gemide tanıştığı Dr. Charles Thomas Jackson’un, elektrik alanındaki son gelişmeler üstüne anlattıklarıyla iyiden iyiye körüklendi.

Bütün yolculuk boyunca, elektrikli telgraf düşüncesi kafasını kurcaladı ve New York’a döner dönmez kabataslak bir model hazırladı.

Mali imkânlarının çok kısıtlı olmasına ve resmi kaynaklardan hiç yardım görmemesine rağmen, bu model üzerinde birkaç yıl canla başla çalıştıktan sonra 1837’de icadınmın patentini almak için başvurdu.

Fakat, Amerikan hükümetinden beklediği ilgiyi göremedi, Avrupa’daki çabaları da (1839), kendi ülkesindekinden daha iyi sonuçlar vermedi.

Böylece Morse, ancak 1840’ta patent alabildi ve 1843’te, Washington ile Baltimore arasında bir hat kurulabilmesi için gerekli krediyi sağlayabildi.

Bu hat ilk defa 24 mayıs 1844’te denendi.

Ne var ki, âletini kabul ettirebilmek için uğraştığı bu on iki yıl içinde, başka fizikçiler de aynı düşünce üstüne eğilmişler ve Morse ile aynı zamanda bu noktaya gelebilmişlerdi, ilk defa Avusturya, Prusya ve İsviçre’de hizmete konmuş olan Morse telgrafı sistemi, Türkiye’de 1855 yılında Kırım savaşı sırasında kullanıldı.

Bir yanıt yazın