Sancak-ı Şerif Nedir,Tarihi | Ansiklopedik Bilgi |
Sancak-ı şerif topkapı sarayı,Sancak-ı şerif ne demek,Sancak i serif meaning,Sancak-ı şerif’in çıkarılması ne anlama gelirdi,Sancak-ı Şerif Nedir,Tarihi,İlk İslam bayrağı hicretin birinci yılında düz beyaz bir kumaştandı.
Hayber savaşında bir de siyah bayrak yapıldı ve bu sonraları Sancakı Şerif olarak tanındı.
Bu sancağı Dört Halife devrinde kumandanlardan veya yüksek rütbeli emirlerden biri, daima ordunun önünde taşırdı.
Zamanla Emevilere, Abba silere ve sonra da Mısır abbasi halifelerine geçen bu sancak osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır’i almasıyla Osmanlılara geçti.
Önceleri Şam hazinesinde korunan ve Sürre alayıyla beraber Mekke’ye götürülüp getirilen bu sancak 1593 Avusturya seferi dolayısıyla Şam yeniçerileriyle birlikte, sadrazam ve serdarıekrem Sinan Paşaya gönderildi.
1595’ten soma da osmanlı padişahlarıyla, onlar sefere gitmedikleri zaman sadrazam ve serdanekremle birlikte Sancakı Şerif’in sefere gönderilmesi adet oldu.
Sancakı Şerif artık Şam’a gönderilmeyerek sarayda mukaddes emanetler arasında saklandı.
Zamanla yıprandı ve eskidi; bu sancağın-parçaları, yeşil ipekli kumaştan yapılan üç sancağın üzerine dikildi.
Sarayın, Hırkai Şerif dairesinde bulunan bu üç sancaktan birini padişah sefere veya Edirne’ye giderken Hırkai Şerif ile birlikte götürürdü.
Padişah sefere gitmiyorsa ve sadrazamını serdar olarak gönderiyorsa ikinci Sancakı Şerif sadrazama teslim edilir; üçüncüsü Hazinei Amire’de dururdu.
Sancakı Şerif’in bu yeni şeklinden veya kılıfının yeşil olmasından dolayı XVIII. yy.dan başlayarak yeşil olarak tanındı ve Livai Hadra diye adlandırıldı.
Seferde, Sancakı Şerif’in veziriazama (serdarıekrem) teslimi, onun orduyla birlikte uğurlanması ve karşılanması törenle yapılır.
Padişah, huzuruna kabul ettiği veziriazama sancağı bizzat teslim eder ve dönüşünde de yine kendisi teslim alırdı.
Ordunun çadırlı ordugaha çıkmasından bir süre önce, sandığından çıkarılarak bir mızrak (gönder) üzerine takılması kanun gereğiydi.
Savaş sırasında Sancakı Şerif, serdarıekremin önünde durur, seyitler ve hafızlar, çevresinde Fetih suresini okurlardı.
Sarayda harem kapıcılarından kırk kişi sancaktar unvanıyla Sancakı Şerif’in korunmasında görevliydiler.
Sancakı Şerif, seferlerden başka, İstanbul’da meydana gelen önemli yeniçeri isyanlarında da çıkartılır, halk, asilere karşı bu sancağın altında toplanmaya davet edilirdi.
Bu suretle asilerin maneviyatı üstünde önemli bir tesir yapılarak isyan bastırılırdı/
Osmanlılar son defa Birinci Dünya savaşında Sancakı Şerif’i çıkartarak cihadı ekber ilan etmişlerdi.