Simplon Tüneli | Coğrafya Bilgileri |
Simplon Tüneli,Pennine Alpleri’ndeki başlıca geçitlerden biri, yükseltisi az (2 009 m) olduğu için daha Eskiçağda kullanılırdı.
Kuzeydoğuda Monte Leone, güneybatıda Fletschhorn kütleleri, kuzeyde Rhone vadisi, güneyde Maggiore gölünün kolu olan Toce ırmağının vadisiyle sınırlıdır.

İsviçre ile İtalya arasındaki sınır, geçitin doruğundan değil, güney yamacından geçer ve Simplon ile Gondo köylerini İsviçre’de bırakır.
İsviçre Alpleri’nde ilk olarak Simplon geçidinde bir karayolu açılmıştır (Napolyon’un teşvikiyle 1807’de).
İlgi çekici inşaatlarla (çığlara karşı koruyucu galeri köprüleri, yolunu kaybeden yolcular için barınaklar) donatılan bu yol kışın açık kalır.
1906’da «Simplon» adı verilen bir tünel, geçidin altından değil de Monte Leone yamaçlarının altından geçen bir demiryoluyle Rhône vadisini Toce vadisine bağlanmıştır.
Tünelde, birbirinden 17 m uzakta, Brigue (İsviçre) ile İselce (italya) arasında paralel olarak uzanan tek yollu iki galeri vardır.
1898’de başlanan 19801 m uzunluğundaki ilk galeri trafiğe 1906’da, 19 821 m uzunluğundaki ikinci galeri 1922’de açılmıştır.
Önce havalandırma kanalı olarak kullanılan bu ikinci galeri, şantiyelerin havasını tazelemek ve karşılaşılan yüksek sıcaklıkları düşürmek için kazılmıştı.
Dünyanın en uzun tüneli olan Simplon tüneli ortalama 700 m yükseltidedir ve kubbenin üzerindeki toprağın en kalın yeri 2 135 m’dir.
Sıcaklığı 45° ile 55°C arasında değişen sularm sızması ve birçok defa şantiyenin bırakılmasına sebep olan su birikintilerinin meydana gelmesi yüzünden büyük güçlüklerle kazılmıştır.
Simplon tüneli Kuzeybatı Avrupa ile İtalya arasında çok önemli bir ulaşım akımını çekerse de, trafiği Saint-Gothard’ınkinden azdır.
Paris ile Milano arasında iki hat uzanır: biri Dijon’dan başlayarak Jura Moret d’Or tüneli aracılığıyle Vallorbe, Lozan Rhône vâdisinden, öbürü Belfort Dele, Mou, Berne Alpleri’nin altındaki Lötsenberg tüneli ve Brigul’den geçer.