Siyatik Hastalığı Nedir,Sebepleri | Sağlık Bilgileri |
Siyatik Hastalığı Hakkında Bilgi,Siyatik Hastalığı Nedir,Kalça siniri (siyatik) ve dallarının yolu üstünde şiddetli ağrıyla kendini gösteren hastalık.
Küçük siyatik, kuyruksokumu sinir ağının alt dalıdır. Büyük siyatik, kuyruksokumu sinir ağının uç dalıdır.
Leğenden, büyük kalça çentiğinden çıkar, kalça içinden aşağıya iner ve diz ardı çukuruna kadar uyluğun arka yüzünde ilerler.
Dizardı çukurunda iki dal ayrılır: diz ardı iç ve diz ardı dış siyatik dalları.
Yolu boyunca uyluğun arka yüzündeki kaslara sinir dalları verir.
Diz ardı dış siyatik siniri bacağın ön dış bölgesinden aşağıya iner; kas deri siniri ve ön kaval sinir diye iki dala ayrılır.
Diz ardı iç siyatik siniri diz ardı çukurunu dikine geçer, bacağın üst kısmında «arka kaval siniri» adını alır ve yan dal olarak dış safen sinirini verir.
Siyatik Hastalığı, bu sinirin ağrılı hastalığıdır. Bazen, hastalık sinirin gövdesinde, çoğu zaman da köklerden birindedir.
En çok beşinci bel duyu sinir kökü veya kuyruksokumu birinci duyu sinir kökünün irkilmesinden ileri gelme bir sinir kökü ağrısıdır.
Çoğunlukla sebebi omuriliğin alt bölgelerindeki bir mekanizmaya bağlıdır.
Siyatik, kalçaya doğru yayılan bel ağrılarıyla kendini belli eder. Bu ağrılar uyluğun arka yüzüne, baldırın arka yüzüne, topuğa, ayağın dış kenarına, ayak bileğine, baldırın dış yüzüne, ayak başparmağına da yayılabilir.
Siniri uzatıcı her hareket ağrı verir (Lasegue belirtisi). Bazen, aşil refleksinin yok olması, kaslarda gevşeklik, nadiren baldırdaki kaslann kuvvetinin kaybolması (felç yapıcı siyatik) gibi duyu bozuklukları görülebilir.
Siyatik Hastalığı Sebepleri
Siyatiğin sebepleri çok ve değişiktir. Gençlerde görülen ve sık sık nükseden siyatik, çoğu zaman sinir köklerini irkilten, çoğunlukla önemsiz bir disk lezyonuna bağlıdır.
Sert yapılmış bir hareket, rastgele veya mesleğe bağlı anormal bir çaba (tekrarlanan küçük travmalar) başlama sebebi olabilir.
Çok defa siyatik ağrısı başlamadan önce bel ağrıları duyulur.
Ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar, dinlenme, çoğu zaman iyileşmeyi sağlar. Bazen, çekme ve kıvırmalara, fizik tedaviye, lokal ilaç şırıngalarına, korselere ve seyrek olarak da hastalık çok uzar ve ağırlaşırsa ameliyata ihtiyaç görülebilir.
Tedavinin karmaşıklığı çeşitli sebeplerin varlığına bağlıdır. Mesela Pott hastalığı, spondilit, spondilartroz, omurilik kökü urları, miyelom, Hodgkin hastalığı v.b. zamansız ve yersiz yapılan manevralarla siyatik ağırlaşabilir.