Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Sofokles Kimdir,Hayatı | Şair Biyografileri |

Sofokles Kimdir,(Atina/Kolonos MÖ 496-494 ?-Atina MÖ 406) Antik Çağ Yunan tragedya şairi.

Sofokles Hayatı

Sophillos adlı bir silahçının oğlu.

İyi bir öğrenim gördü ve özellikle zamanının ünlü müzikçisi Lampros’tan ders aldı.

Siyasi hayattaki faaliyeti üstüne, 443 – 442 arasında helenotamias ve Sophoklesen az iki defa strategos (441-440; 428-427) seçilmesinin dışında, fazla bilgi yoktur.

Sofoklesin karısı Nikostrate’den, kendisi de bir trajedi yazarı olan İophon adlı oğlu, Sikyon’lu Theoris adlı bir kadından da evlilik dışı oğlu Ariston dünyaya geldi.

Ariston, Sofokles’in çok sevdiği torunu Genç Sofokles’in babasıdır.

Sofokles, Perikles ve Herodotos ile yakınlık kurdu.

Hayatını’ yazan biyograflar onun hep yumuşak huyluluğunu ve dindarlığını överler.

Sofokles tiyatro yazarlığı alanında olağanüstü bir başarıya ulaştı.

Yüz yirmi üç trajedi yazdı, yirmiden fazla ödül kazandı ve hiç bir zaman ikincilikten aşağı düşmedi.

Günümüze tam olarak yalnız yedi trajedisi ulaşmıştır: Aaias (450’ye doğr.), Antigone (442’ye doğr.), Kral Oidipus (Oidipus Tyrannos) [430’dan az sonra], Elektra (425’e doğr.), Trakhiniai (420-410 arası), Philoktetes (409) ve Oidipus Kolonos’ta (Oidipus epi Kolono) [ölümünden sonra, 401’de, Genç Sofokles tarafından temsil ettirildi], öbür eserlerinin çoğunlukla yalnız adları bilinir, bazılarından da günümüze parçalar kalmıştır, bunlar arasında dört yüz mısralı bir mısır papirüsü üstünde bulunan Ikhneutai sayılabilir.

Sofokles tiyatro tekniğini mükemmelleştirdi: khoreutes’lerin sayısını on ikiden on beşe çıkardı; dekor ve kostüme büyük önem verdi ve hepsinden önemlisi yunan tiyatrosuna üçüncü oyuncuyu ilk o getirdi.

Bunun dışında, birbirine bağlı üç dramdan meydana gelen üçlü yerine, her bir dramın başlı başına bağımsız bir bütün olduğu serbest üçlüyü getirdi.

Lirizmi azaltarak diyaloğu geliştirdi; Sofokles’te eylem psikolojiye dayanır; oyunu sonuna kadar götüren kahramanın iradesidir.

Sofokles insanlık durumunun şairidir; mutluluğun her an elden gidebileceği düşüncesi, acının ve mutsuzluğun yüceliği, haksızlığa karşı çıkan ve ona boyun eğmeyi reddeden iradenin büyüklüğü onun düşüncesinin başlıca temalarıdır.

Sofokles’in tiyatrosunda iki tip hâkimdir: tanrılara ve insanlara karşı koyan gururu yüzünden sonsuz acılara mahkum olan ve cezasını çekerken de kaybettiği büyüklüğü ve huzuru bulan Oidipus ile insanların yasalarına daha yüksek bir ideal uğruna başkaldıran Antigone tipi.

Bir yanıt yazın