Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Coğrafya

Südetler Bölgesi,Tarihi | Tarih Bilgileri |

Südetler Bölgesi Coğrafya’da Bohemya dörtgeninin Karkonosze’ler veya Dev dağlarıyla Moravya kapısı arasındaki kısmını ifade eder.

Südetler Bölgesi,Tarihi
Südetler Bölgesi Coğrafya’da Bohemya dörtgeninin Karkonosze’ler veya Dev dağlarıyla Moravya kapısı arasındaki kısmını ifade eder.

Bu terimi özellikle polonyalı coğrafyacılar kullanır.

Tarihi anlamda bu terimi, Bohemya Almanları kendilerini Çekoslovakya’da oturan öbür halklardan ayırmak için kullandılar.

Südetler Bölgesi Tarihi

Bohemya sınırında almanca konuşan Südetler bölgesi, 1919’da Almanya’ya katılmak istediler ama istekleri gerçekleşmedi.

Hitler’in desteğiyle isteklerini yenilediler ve 1933’te Henlein tarafından kurulan Alman Südetler partisi, mayıs 1935 seçimlerinde başarı kazanınca, programı Henlein tarafından «Karlovy Varyanin 8 noktasında belirtilen bir federal devlet kurulmasını istedi ve mayıs 1938 belediye seçimlerinden (alman oylarının yüzde 70’i) sonra, Hitler tarafından desteklendi.

Fransa ve İngiltere’nin baskısına rağmen Prag, muhtariyeti vermeyi reddetti (21 mayıs) ve kısmi seferberlik ilan etti; bunu bahane eden Hitler, askeri bir harekat hazırladı.

1925 Fransız-çek askeri paktı ve 1935 Prag-Moskova-Paris karşılıklı yardım antlaşması dolayıyla durum gergindi.

Bu yüzden İngiliz başbakanı Chamberlain, Fransa aracılığıyla Çekler ve Südetler arasında bir görüşme yapılmasını kabul ettirdi, bu işle de lord Runcinam görevlendirildi (ağustos 1938).

Prag hükümet başkanı Hodza ile Henlein arasındaki görüşmeler yarıda kaldı (14. eylül) ve Südetler Reich’a katılmak istediler.

Chamberlain, Berchtesgaden’e giderek Hitler ile buluştu ve Almanların yüzde 50’den çok olduğu bölgelerin Almanya’ya bağlanmasını destekleyeceğini bildirdi (15 eylül).

Paris ve Londra bu konuda Prag’a tekliflerde bulundular.

Hodza kendini temize çıkarmak için, Fransa’nın savaş anında müdahale etmeyeceğini bildirmesini sağladıktan sonra boyun eğdi (21 eylül) ve istifa etti.

Godesberg’de yeniden Hitler ile buluşan (22-24 eylül) Chamberlain, Hitler’in daha geniş ve çek sınırlarını aşan toprak isteğiyle karşılaştı.

Prag genel seferberlik ilan etti ve 26 eylülde Ifitler, 28 eylüle kadar mühlet tanıyan bir ültimatom verdi.

İngiltere Fransa’yı destekleyeceğini bildirdiğinden savaş tehlikesi baş göstermişti.

Ama Chamberlain Roma’da Ciano’ya baskı yaparak Mussolini’yi Münih konferansına (29-30 eylül) katılmaya razı etti.

Hitler’in istekleri bir plebisit yapılması şartıyla kabul edildi; ama 1 ekimde Almanya harekete geçti ve Çekoslovakya’dan 3 milyon kişinin oturduğu 300 000 km2 toprak ilhak etti.

Çekoslovakya 1945’te Sâdetler bölgesini geri aldığı zaman, Şurada ancak 300 000 alman kalmıştı (1955’te 165 000 südet).

Bir yanıt yazın