Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Bilim

Tarla Kuşu

Tarla Kuşu Ötücü kuşlar türünden küçük kuş (Alauda arvensis).

Tarla Kuşu Özellikleri

Adını tepesinin iki yanında sivrilerek yükselen siyah tüy tutamlarından alan bu tür Türkiye’nin yerli kuşları arasındadır.

Tarla kuşlarının büyük çeşitlilik gösteren gagalan küçük ve dar bir koni biçiminde ya da uzun ve aşağı kıvrık olabilir. Arka parmaklarındaki tırnak uzun ve bazen düzdür. Tüyleri toprak üstünde ayırt edilmelerini zorlaştıracak renkte ve genellikle çizgilidir.

Uzunlukları 13-23 cm arasında değişir. Temel besinleri yerden topladıkları tohum ve böceklerden oluşur.

Eskidünya’da geniş bir dağılım gösteren tepeli tarla kuşu (Galerida cristata) Türkiye’de en yaygın bulunan toygar türüdür. Alnından geriye doğru yükselen tepeliğiyle dikkat çeken bu tür sık sık karayolları boyunca koşuştururken görülebilir.

Tarla kuşları yüksek perdeden ince ve melodik ötüşleriyle dikkat çeker. Erkekler üreme mevsiminde havada iyice yükselerek şakır ve gösterilerine ritmik kanat seslerini de katarlar. Bayağı tarla kuşu (Alauda arvensis) erkeği özellikle şakımasıyla ünlüdür.

Bu tür güzel sesinden ötürü Avustralya, Yeni Zelanda ve Hawaii gibi yeryüzünün çeşitli yerlerine götürülerek doğaya salınmıştır. Bayağı tarla kuşu tepeliğinin kısa ve küt olmasıyla tepeli tarla kuşundan ayırt edilebilir.

Bayağı toygara benzeyen orıjıan tarla kuşu’nun (Lullua arbórea) ise kuyruğu çok daha kısa, hemen hemen hiç dikleşmeyen tepeliği çok küçüktür.

 

 

Bir yanıt yazın