Yıldız Şale Köşkü,Mimarisi | Tarihi Yapılar |
Yıldız Şale Köşkü Köşk, bodrumuyla birlikte üç katlı, ahşap ve kâgir olarak yapılmıştır.
osmanlı konut geleneğine uygun olarak harem ve selamlık gibi de kullanılabilecek bölümlerden oluşan, dış dünyaya yedi kapıyla ve ahşap pancurlu pencerelerle açılan şale’nin katları arasındaki bağlantıyı biri mermer, ikisi ahşap zarif merdivenler sağlamaktadır.
Yıldız Şale Köşkü Mimarisi
Koridorlar üzerinde düzenlenmiş, altmış oda ve dört salonuyla bir köşk boyutlarını aşan yapının görkemli mekânlarını barok, rokoko ve islâm etkilerini yansıtan kalem işleri, geometrik bezemeler ve manzaralı panolar süslemektedir.
Zemini duvardan duvara yaklaşık 406 m2’lik tek parça hereke halısıyla kaplı, tavanı altın yaldız panolarla süslenmiştir.
Duvarlarında büyük boy aynalar bulunan görkemli tören salonu, sedef kakma kapılı süslemelerinde belirgin biçimde doğu etkileri görülen sedefli salon, tavanlarındaki manzara resimleriyle ünlü sarı salon, çeşitli avrupa ülkelerinden gelen değerli döşeme eşyası, birbirinden zarif çini sobaları, vazoları, görkemli ve oymalı yatak takımlarıyla çok sayıda salon ve oda, imparatorluğun son yıllarının ince beğenisine tanıklık etmektedir.
Şale köşkü, cumhuriyet döneminde, kısa bir süre için lüks bir kumarhane olarak işletilmiş, daha sonraysa eski işlevini sürdürmüştür.
Yabancı devlet büyüklerinin ağırlan dığı köşkün konukları arasında Almanya imparatoru Wilhelm ve eşi, İran şahı Rıza Pehlevi, lndonezya cumhurbaşkanı Ahmet Sukarno, Habeşistan imparatoru Haile Selasiye, Pakistan cumhurbaşkanı Eyüp Han sayılabilir.