Yüz Gün | Tarih Bilgileri |
Yüz Gün,Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII.
Napolyon Yüz Gün
Louis’nin Fransa tahtına döndüğü dönem. Bu dönem, Napolyon’un Elbe adasından Paris’e döndüğü tarih olan 20 mart 1815’ten başlayarak Louis XVIII’in ikinci defa tahta çıkışma (8 temmuz) kadar (II. Restorasyon) sürer.
Napolyon meşruti bir krallık kurmak istemiş, ek kanun maddeleri Benjamin Constant tarafından kaleme alınan İmparatorluk anayasası, 6 milyon seçmenin 1 300 000’i tarafından onaylandıktan sonra, 1 haziranda, Champ de Mai’de törenle ilan edilmişti.
Fakat, Viyana kongresinde bir yeni Avrupa statüsü hazırlayan müttefik kuvvetler, 13 martta, kendisini Elbe’de oturmaya zorlayan anlaşmayı bozduğu için Napolyon’u kanun dışı ilan ettiler ve Paris antlaşmasını kabul ettiğine dair verdiği beyanatı reddettiler.
İmparator daha çabuk davranarak Belçika’ya bir ordu gönderdi.
Waterloo yenilgisi (18 haziran), onu oğlu lehine ikinci defa tahtından vaz geçmek zorunda bıraktı (22 haziran).
Müttefikler 6 temmuzda, Louis XVIII de 8 temmuzda Paris’e girdiler.
Yüzgün böylece İkinci Paris antlaşmasıyla sona erdi (20 kasım).
Bu, 30 mayıs 1814’te yapılan ilk antlaşmadan daha ağır şartlar getiriyordu: doğuda, kuzeyde ve Savoie’da birçok yer kaybediliyordu.
Ayrıca Fransa beş yıl işgal altında kalacak ve 700 milyonluk harp tazminatı ödeyecekti.