Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Ziraat Bankası Tarihi,Görevleri | Tarih Bilgileri |

Ziraat Bankası Tarihi
Bankanın sermayesi 1965’te 1 milyar 500 milyon liraya çıkarıldı.

Ziraat Bankası Tarihi Niş ilinin Pirot kasabasında Memleket Sandıkları adıyla ve 200 mecidiye sermayeyle faaliyete geçirilen kurum, 1883’te Menafi Sandıkları adını aldı ve teşkilâtı genişletildi.

1888’de adı Ziraat bankası olarak değiştirildi.

1916’da çıkarılan bir kanunla İdari yapısında bazı değişiklikler yapıldı.

Banka 1924’te iskonto ve iştira işlemlerine başladı.

1926’da anonim şirket oldu.

1927’de yurt dışında ilk muhabir teşkilâtını kurdu.

1935’te Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri kanunuyla bankaya bu kuruluşların kredi ihtiyaçlarını karşılama görevi verildi.

1937’de yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası kanunuyla kurum muhtar İktisadi devlet kuruluşu durumuna getirildi.

Ziraat Bankasının Görevleri

Türk çiftçisinin zirai ürünlerine, bunların sürüm ve satışına; ziraat ve zırai zanaatların ve bunlarla ilgili her türlü teşebbüslerin milli ekonomi ilkelerine göre yürümesine, ilerlemesine gerekli ve elverişli kredileri düzenlemek ve dağıtmak; bu amaçları benimseyen kuruluşlar meydana getirmek ve bunları korumak; bu gibi kurumlara katılmak; çiftçinin işletme sermayesi unsurlarını tamamlamak; zirai üretimi verimlendirmek ve iyileştirmek; çiftçiyi bir ziraat işletmesine sahip kılmak ve böyle bir işletmeyi genişletecek imkânları yaratmak.

Banka, bu amaçlarını gerçekleştirebilmek için çiftçilere kısa vadeli olarak çevirme, sürüm ve satış, üreticiyi güçlendirme kredileri; uzun ve orta vadeli olarak da donatma, zirai üretimi verimlendirme ve iyileştirme, çiftçiyi bir ziraat işletmesine sahip kılma veya bir ziraat işletmesinin genişletilmesini sağlayacak kredileri verir.

Bankanın önemli faaliyet alanlarından biri de kooperatifçiliktir.

Ziraatla ilgili kooperatiflerin kurulmasını teşvik eden banka bunların yönetimi için eleman yetiştirir.

Kooperatifler kurulduktan sonra bunları denetler, muhasebelerinin düzenli şekilde işlemesini sağlar; mali bünyelerine uygun şekilde desteklemede bulunur.

Ziraat bankasının kooperatiflerle ilgilenmeyi görev olarak yüklenmesinden sonra 1930’da sayısı 191 olan Tarım Kredi kooperatifleri 1972’de 2 040’a, Tarım Satış koperatifleri de 636’ya yükseldi, bunlardan 445’i birlik halinde teşkilâtlandı.

Bankanın sermayesi 1965’te 1 milyar 500 milyon liraya çıkarıldı.

Faaliyetine paralel olarak genişleyen mevduatı 1972’de 18 milyar lirayı, tasarruf mevduatı aynı yıl 10 milyar lirayı buldu; şube sayısı 820’ye, personel mevcudu da 18 989’a yükseldi.

Ziraat Bankası Tarihi

Ziraat Bankası Tarihi

Ziraat Bankası Tarihi

Ziraat Bankası Tarihi

Ziraat Bankası Tarihi

Bir yanıt yazın