Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Tarih

Zollverein Nedir,Zollverein Gümrük Birliği | Tarih Bilgileri |

Zollverein Nedir,Alman devletleri arasında gümrük birleşmesi.

Zollverein Nedir
Zollverein ,Alman devletleri arasında gümrük birleşmesi.

Germen konfederasyonundaki iç gümrüklerin çokluğu, alman ticaretinin gelişmesini engelleyen ve alman pazarlarına İngiliz ürünlerinin girmesini kolaylaştıran bir ortam yarattığından, iktisatçı Friedrich List 1819’da, bu gümrüklerin kaldırılmasını istedi.

Zollverein gümrük birliği

Prusya, bir gümrük birliği aracılığıyla, alman devletlerinin çıkarlarım kendi çıkarlarına bağlamak, böylelikle de Avusturya aleyhine siyasi bir birliği gerçekleştirmek istiyordu.

Hessen-Dramstadt ile Bavyera ve Württemberg arasında yapılan iki ortaklık antlaşması (1828), Hessen – Kassel ve Thüringen ile Saksonya devletlerini (25 mart 1828 tarihli Oberschona Punctation’u) birleştiren aracı bir ortaklığın kurulmasına yol açtı; 1828 yazında Hannover, bu Prusya aleyhtarı ekonomi sistemine (Mitteldeutscher Handelsverein) katıldı.

Nassau. Weimar, Braunschweig, Frankfurt, Bremen ve Hessen de ortaklığa girdiler (Frankfurt paktı, 24 eylül 1828).

1829 Yılından sonra ikiye bölünen aracı ortaklık hızla çözüldü.

Kuzey devletleri (Hessen – Kassel. Oldenburg ve Braunschweig) Hannover yönetiminde ayrı bir birlik kurdular (mart 1830).

Mitteldeutscher Handelsverein’in öteki üyeleri Prusya ile ticaret anlaşmaları imzaladılar.

Prusya Hessen-Kassel ile bile anlaşma imzalamayı başardı (ağustos 1831), Bu anlaşmalar, büyük gümrük birliği (1833) kurulmasıyla sonuçlandı.

1 Ocak 1834’te yürürlüğe giren Zollverein, Avusturya ile bir mahalli birlik (Steuerverein, mayıs 1834) halinde toplanmış kuzeydoğu Almanya devletlerini (Hannover, Braunschweig, Oldenburg, Hansa şehirleri) kapsamı dışında bırakıyordu.

Ama çok geçmeden Baden (mayıs 1835), Nassau (aralık 1835), Frankfurt (ocak . 1836), Lüksemburg Lippe ve Braunschweig de (1842) Zollverein’e katıldı.

Bu tarihten sonra Prusya, toplam nüfusu 26 milyonu bulan 25 devleti içerisine alan Deutscher Zollverein’i, Almanya’nın birleştirilmesinde alet olarak kullandı.

Zollverein’in ya Avusturya yönetimi altında yeniden teşkilâtlandırmaya ya da dağıtmaya kararlı olan Schwarzenberg, Olmütz’deki gerilemeden yararlanarak (kasım 1850) Viyana’da bir gümrük parlamentosu toplanmasını önerdi (21 kasım 1851).

Fakat Prusya toplantıya katılmayı reddetti (parlamento ocak 1852’de toplandı).

O zaman güney Almanya devletleri, Avusturya Zollverein’e girmediği takdirde birlikten çekilecekleri tehdidini savurdular (6 nisan 1852 Darmstadt koalisyonu).

Prusya Zollverein’i feshetti (27 eylül 1852) ve Avusturya’ya en elverişli şartları sağladı (19 şubat 1853).

Kendi ekonomileriyle başbaşa kalan öteki alman devletleri, Prusya’dan, on iki yıl için Zollverein’in yeniden kurulmasını istemek zorunda kaldılar (4 nisan 1853).

Sadova’da Avusturya’nın uğradığı yenilgiden (1866) sonra Bismarck, Main’in güneyinde kalan devletleri Zollverein içinde tutmayı ve Berlin’de toplanacak bir gümrük parlamentosunun kurulmasını (8 temmuz 1867) başardı.

Bu parlamento, Fransa’nın Prusya’ya karşı koyduğu Main hattını aşma yasağını tanımakla birlikte, Almanya’ya siyasi birliğini tamamlama imkânını sağladı.

1871’de Zollverein, kurulduğu bölgenin sınırlarını çizdi.

Bununla birlikte Alsace-Lorraine (1 ocak 1872), Bremen ve Hamburg (1 mayıs 1888) birliğe daha sonra katıldılar.

Bir yanıt yazın