Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Biyografi

Benvenuto Cellini Kimdir,Hayatı | Heykeltraş Biyografileri |

Benvenuto Cellini Kimdir,Hayatı , İtalyan heykeltıraşı, kuyumcusu ve madalyoncusu (Floransa 1500-1571).

Hayatının serüvenlerini La Vita (Hayat) adlı eserinde dile getirdi.

Clemens VII’nin himayesine girdi, Roma’da San Angelo şatosunu Bourbon dükasına karşı savundu.

Benvenuto Cellini KimdirSonra sırasıyla. Floransa, Mantova ve tekrar Roma’da bulundu; bu sırada papa Paulus III tarafından saygısızlık ve doğruluğa aykırı hareket etmekle suçlandı.

1540’ta François I, Cellini’yi Fransa’ya davet etti.

Orada 5 yıl kaldı, saray büyüklerince el üstünde tutuldu.

Üzerinde, Neptunus ile Amphitrit’in figürleri bulunan, François I’in ünlü altın emaye Tuzluğunu (Viyana müzesinde), Fontainebleau’nun Su Perisi diye bilinen alçak kabartmayı (Louvre’da) bu sırada yaptı.

1545’te tekrar Floransa’ya, grandük Cosimo’nun yanına döndü, Loggia dei Lanzi’de bulunan Perseus heykelini yaptı, üstün bir kuyumculuk sanatının bütün incelikleriyle süslenmiş ve işlenmiş olan bu heykelde güçlü ve kusursuz bir anatomi göze çarpar.

Michelangelo’nun cenazesinde Vasari ile yaptığı tartışma alıngan yaratılışını göstermesi bakımından önemlidir.

Bir yanıt yazın