Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Kültür-Sanat

Sahneye Koyma Sanatı Nedir

Sahneye Koyma Sanatı Nedir ,Bir tiyatro eserini sahneye uygulama.

Eski Yunanlılar ve Romalılarda, sahneye koyma sanatı büyük bir önem kazanmıştı.

Tiyatroda fikir yönüne gerektiği kadar önem verBilimselyor, sahne etkisinin üstünde daha çok duruluyordu.

XVII. yy.da, Lully, Fransa’da Academie Royale de Musique’te, sahneye koyma sanatını en yüksek noktasına ulaştırmıştı.

Romantik dram, hareketli ve parlak bir sahne düzeni kullanmıştır; bunda belli bir yöreyi canlandırma çabası ve tarihi bir sözde-hakikat’in aranışı tarihe uymazlıklarla ve hayal ürünleriyle birarada bulunurdu.

Modern tiyatroda, sahne düzeni konusunda karşıt görüşlü iki okul ortaya çıktı: biri gerçekçiliğe, tabii olana,hayatla ilgili biçimlerin taklidine yöneliyor; öbürü telmihler, semboller, bileşimler kullanıyor, tiyatro unsurunu yani suni olanı aşırıya götürüyordu.

XX. yy.ın başlıca sahneye koyucuları arasında Andre Antoine (Theatre-Libre kurucusu), Lug-ne-Poe’yu, F. Gemier’yi, J. Copeau’yu, Gaston Baty, Georges Pitoeff, Renfi Rochardt’ı, rus Vahtangov’u, Mayerhold’u sayabiliriz.

İki savaş arasında bu alanda Charles Granval, Charles Dullin, Louis Jouvet, Gaston Baty, Georges Pitoeff, Rene Rocher etkili oldu.

Birçok başarılı çağdaş sahneye koyucu arasında J.L. Barrault, Jean Vilar, Jean Mercure, Raymond Rouleau, Jean Meyer, Julien Bertheau, Georges Vitaly, Roger Planchcn adlarını sayabiliriz; bunlar bu sanatı 1945’ten sonra geliştirmişler, kendilerini izleyenlere yol göstermişler ve değerlerini kesinlikle kabul ettirmişlerdir.

Bir yanıt yazın