Hakkında Bilgi

Hakkında Bilgi,Ansiklopedik Bilgi

Coğrafya

Savan Bitki Örtüsü | Ansiklopedik Bilgi |

Savan bitki örtüsü özellikleri,Savan bitki örtüsü nedir,Savan bitki örtüsü nerelerde görülür,Savan bitki örtüsü çeşitleri,Savan Bitki Örtüsü (fr. savane). Coğ. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelere has otsu bitki topluluğu.

Savan Park

Savan Bitki Örtüsü1
Namibya’daki bir su birikintisinde filler

Savan park, savanla orman arasında geçit sayılabilecek bitki örtüsü; otsu bitkiler arasında dağınık ağaç toplulukları halinde görülür. fr. savane).

Coğ. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelere has otsu bitki topluluğu.

savanla orman arasında geçit sayılabilecek bitki örtüsü; otsu bitkiler arasında dağınık ağaç toplulukları halinde görülür.

Savan Bitki Örtüsü

Savan’ların temeli buğdaygillerle köksaplı bitkilerdir; bunların boyu bazen 2 m’yi bulur.

Yüksek sapların ucu birbirine dokunur, fakat kökleri nispeten aralıklıdır; bu aralıklarda biryıllık küçük otsu bitkiler yetişir.

Savanda seyrek olarak ağaç da bulunabilir (msl. baobab).

Savan Bitki Örtüsü2
Grafik mali savan bölgesinde ortalama aylık sıcaklık ve yağış seviyelerini göstermektedir. Sıcaklık ve yağış modellerinin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğuna dikkat edin – sıcaklıklar şiddetli yağışlardan hemen önce gelir ve yılın en sıcak havalı vakti yağmurların hemen sonrasında gelir. Bu model, savana iklimlerine özgüdür.

Kalın bir kabuk bu ağaçları kurak mevsimde kavrulmaktan korur.

Kurak ve yağışlı mevsimin art arda geldiği bölgelerde, kurak mevsimde bitki örtüsü durgundur; fakat kuraklık sona erer ermez otlar hızla boy atar, fakat toprakta su birikimi yetersiz olduğundan ağaçlar yaşayamaz.

Ilıman bölgelerdeki fundalıklar gibi savanlar da bazen tabiî, bazen sunî bir bitki oluşumu halindedir.

Savanların şimdiki sınırı, insanların tahribatı yüzünden doğal sınırının hayli dışına taşmıştır (otların yakılması, yararlı maddelerin toprağa dönmesine imkân verir, ama yangın, zaten zayıf bir dengeye dayanan orman örtüsünü de yok eder).

Dünyanın bazı nemli tropikal bölgelerinde (Venezuela, Guyana, Trinidad, Veld) savanla orman ardışık olarak ortaya çıkar.

Buralardaki otsu bitki örtüsü bölgenin engebelerine bağlıdır; engebeler doğrudan doğruya veya akaçlama ve toprak yapısı üstündeki dolaylı etkisiyle bitki Örtüsünü tayin eder.

Savan ekvator tarafında, daima nemli olan yeşil ormanlarla sınırlanır; karşıt yönde ise dikenli çalılıklara kadar uzanır.

Serengeti Savanı

Tanzanya Serengeti ovaları,muhtemelen en iyi bilinen Afrika savanıdır.

Serengeti’de iki ana vejetasyon türü vardır.

Çimenler güneydoğudaki geniş açık ovaları kaplarken, orta bölgede akasya bitkileri daha sık görülür.

Serengeti, zürafalar, zebralar, filler, aslanlar ve 2 milyondan fazla wildebeest’in de bulunduğu yaban hayatı bakımından zengindir.

Serengeti üzerinde bulunan hayvanların birçoğu dünyada başka hiçbir yerde bulunamaz.

Savan Toprakları

Savan Bitki Örtüsü
Afrika’da bir şemsiye akasya ağacı

Savanların otlak toprakları çok verimli değildir.

Topraktaki besinler, önceki büyüme mevsimindeki çürümüş organik maddelerden (bitki örtüsü) gelen bitki yakınında bulunur.

Bu organik madde, yüksek sıcaklıklar nedeniyle hızla azalır.

Topraklar yüksek demir içeriğinden dolayı kırmızı renktedir.

Bitki kökleri,alt kattaki sert “tava” tabakasına nüfuz edemez.

Bu, vejetasyon büyümesini kısıtlar.

Bir yanıt yazın